Szociális kérdések

Mit jelent az, hogy valaki A vagy B kategóriás?

A kategória azt jelenti, hogy ha az adott hallgató eléri az adott féléves ponthatárt, azaz részesül szociális ösztöndíjban, akkor van egy meghatározott minimum összeg, amit meg kell kapnia. Ez „B” kategória esetében 11.900 Ft,  „A” kategória esetében 23.900 Ft. A különböző pontszámokhoz tartoznak ún. „pontpénzek”, ami természetesen változó lehet a félévekben. Ha a hallgató által elért pontszám pontpénze meghaladja a kötelező összeget (11.900/23.900), akkor kiegészül annyival, hogy egyenlő legyen a pontpénzzel.

Ha „A” vagy „B” kategóriás vagyok, akkor biztos, hogy kapni fogok rendszeres szociális ösztöndíjat?

Nem, csak akkor jár az ösztöndíj, ha a hallgató eléri a félévben meghatározott ponthatárt

Ha nem vagyok „kategóriás”, attól még pályázhatok rendszeres szociális ösztöndíjra?

Igen, pályázhatsz, amennyiben nappali tagozatos és állami ösztöndíjas képzésben (régebbi rendszer: államilag támogatott) veszel részt.  A kategória, csak azt biztosítja, ha az illető eléri az adott féléves ponthatárt, akkor egy bizonyos fix összeget meg kell kapnia. Aki nem kategóriás is elérheti a ponthatárt, a pontszáma arányában részesül támogatásban.

Mit kell tudnom az alaptámogatásról?

Az Alaptámogatásról minden fontos információ, amit tudnod kell, megtalálható a Bárczi HÖK honlapján: http://barczihok.elte.hu/?page_id=134

Leave a Reply