Esélyegyenlőség

Kedves Hallgatótársaink!

 

Karunkon fontosnak tartjuk a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak támogatását. A fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányaihoz szükséges feltételek megteremtéséről az ELTE BGGyK Speciális Szükségletű Hallgatók Segítő Testülete (SHST) gondoskodik. Az SHST munkáját Dr. Fazekas Ágnes Sarolta és Tóth Krisztina koordinálja.

Bővebb információ az alábbi linken elérhető: https://barczi.elte.hu/content/specialis-szuksegletu-hallgatok-tanulmanyainak-tamogatasa.t.912?m=39

 

Egyetemi szolgáltatások:

 

A Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (továbbiakban SHÜTI) az Egyetemi Szolgáltatási Igazgatóság önálló osztályaként ellátja és koordinálja az Egyetemen tanuló fogyatékossággal élő és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók esélyegyenlőségének feladatait. A Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) vezetője, Kovács Krisztina, intézményi fogyatékosügyi koordinátor. A  szolgáltatásokról az alábbi linken lehet olvasni: https://www.elte.hu/eselyegyenloseg

 

Kari szolgáltatások:

 

 • Ahhoz, hogy segíthessünk, a legfontosabb lépés a REGISZTRÁCIÓ. A fogyatékossággal élő hallgatóknak akkor tudjuk a megfelelő segítséget megadni, ha személyesen jelentkeznek és regisztrálnak a kari fogyatékosügyi koordinátoroknál. A regisztráció határideje: szeptember eleje, abban az esetben, ha a hallgató kurzusfelvételi előnyhöz kíván jutni. Ha erre nem tart igényt, akkor bármikor regisztrálhat a kari fogyatékosügyi koordinátoroknál.

 

 • Az új hallgatók tájékoztatására és regisztrációjára emailben előre egyeztetett időpontban kerül sor, amikor az adatlap és a nyilatkozatok kitöltése történik. A regisztrációhoz szükséges a fogyatékosság vagy tartós betegség szakértői véleménnyel történő igazolása. A regisztrációt követően a hallgató igazolást kap arról, hogy a fogyatékossága vagy tartós betegsége miatt tanulmányaihoz milyen segítő szolgáltatásokat igényelt és milyen kedvezményekre jogosult a tantárgyfelvételnél, a tanórákon vagy a vizsgákon.

 

 • A kurzusfelvételi előny pedig +1000 többletpontot jelent a Neptunban történő tárgyfelvételkor.

 

 • A kari fogyatékosügyi koordinátorok döntése alapján személyi segítőt lehet biztosítani a hallgatók számára.

 

 • Indokolt esetben a regisztrált speciális szükségletű hallgatónak joga van hangfelvételt készíteni az órákon. A felvételt azonban csak saját tanulmányok során és azokkal összefüggésben lehet felhasználni, nem lehet megosztani másokkal, és közösségi felületekre sem lehet feltölteni. Az oktató és a kurzus résztvevői részére a hangfelvétel készítését előre be kell jelenteni.

 

 • Mint regisztrált, speciális szükségletű hallgatónak, a vizsga előtt legalább négy munkanappal jelezned kell kérésedet a vizsgáztatónak, aki ennek alapján köteles a vizsgára való felkészülési időt a felkészülési, illetőleg a teljesítési időt – a nem speciális szükségletű hallgatók esetében megállapított időtartamhoz képest – legalább 30%-kal meghosszabbítani.

 

Kari Könyvtár és Gyógypedagógia-Történeti Gyűjtemény

Szolgáltatások

Látássérült hallgatóknak nyújtott szolgáltatások

 

BGGyK HÖK – Regisztrált fogyatékossággal élő hallgatók által igénybe vehető szolgáltatások

 • A Hallgatói Önkormányzat ingyenes nyomtatást és fénymásolást biztosít a fogyatékossággal élő hallgatók részére. Ez összesen 100 oldal félévente.

 

 • Ezen felül a regisztrált hallgatók ingyenesen félévente 10-szer a laminálás és a spirálozás lehetőségével is élhetnek.

 

 • Az alábbi szolgáltatásokat a Hallgatói Önkormányzat irodájában vehetik igénybe a hallgatók, nyitvatartási időben.

 

 • A könyvtárban csak a nem kölcsönözhető állomány (folyóirat, kizárólag olvasótermi vagy archív példányú könyv) fénymásolható ingyen. A kölcsönözhető állományt a HÖK fénymásolóján tudják a hallgatók másolni. Ha ez a fénymásolás segítséget igényel, akkor ajánlott ezt előre jelezni a Hallgatói Önkormányzat irodájában, nyitva tartási időben személyesen, vagy levélben: eselyegyenloseg@barczihok.elte.hu

 

Elérhetőségek:

 

 • BGGyK Hallgatói Önkormányzat Esélyegyenlőségi Referens:

Wiedermann Viktória

Email: eselyegyenloseg@barczihok.elte.hu

 

 • Fogyatékosügyi koordinátorok:

Dr. Fazekas Ágnes Sarolta és Tóth Krisztina

1097 Budapest, Ecseri út 3. A/23.

Tel.: 36-1-358-5500/5579; 5552

E-mail: karikoordinator@barczi.elte.hu

Leave a Reply