Kitárt Ajtók Ünnepe – beszámoló

A Kitárt Ajtók Ünnepe, amely a Fogyatékos Emberek Világnapjára (december 3.) hívja fel a figyelmet, idén december 11-én került megrendezésre az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon. A „Sport határok nélkül” címmel ellátott program célja, főként a sérült személyek mozgásra való inspirálása, valamint a téma megismertetése volt.

Az előadássorozatot Wisinger János gyógypedagógus, szociális szervező nyitotta “Sport, fogyatékosság, és speciális olimpia” címmel . A nap folyamán megismerkedhettünk: a lovasterápia előnyeivel Bozori Gabriella lovasterapeuta jóvoltából, kutyákkal a Mancsosok interaktív előadásában, beszélgettünk tabu kérdésekről a Nem Adom Fel Alapítvány tagjaival, és Fölházi Brigitta előadását is hallhattuk az adaptált kosárlabdáról.

Ez idő alatt a civil szervezetek folyamatosan várták standjaiknál az érdeklődőket, bátran lehetett érdeklődni munkásságuk felől. A résztvevő szervezetek: Cri Du Chat baráti társaság, Mosolygó Kórház Alapítvány, Mancsos Segítőtársaink, De JuRe Alapítvány, ELTE – Illyés Sándor Szakkollégium /ISSZK/, Vakok Speciális Iskolájának Diákvállalkozása, AOSz (Autisták Országos Szövetsége) valamint a Magyar Williams szindróma társaság. A rendezvényen résztvevők láthatták a Magyar Williams szindróma társaság fotókiállítását, a Vakok Speciális Iskolájának Diákvállalkozása pedig lehetőséget kínált a tapintható kiállítás megismeréséhez. Nagyon érdekesnek bizonyult, ahogy a tárgyakat nem a szemünkre hagyatkozva, hanem tapintás útján ismertük meg. Lehetőség nyílt különböző kerámia és egyéb tárgyak vásárlására, melyeket fogyatékos személyek készítettek.

A program zárásaként 15:00-tól kerekasztal beszélgetés folyt a parasportról, parasprotolókról. Akiknek véleményét hallhattuk: Tóthné dr. Kälbli Katalin (adjunktus, a BGGYK oktatója), Szekeres Pál (többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető), Fóris Norbert (vak fiatalember Judo sportágból tizenháromszoros magyar bajnok és sok más sportágban is tevékenykedik), Srp Miklós (Budapest SE atlétája, BGGYK hallgatója) és dr. Perlusz Andrea gyógypedagógus, aki a kerekasztal beszélgetés moderátora volt. A nap folyamán tehát sok érdekes információval, élménnyel lehetett gazdagodni.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, és reméljük jövőre is folytatódik a hagyományosan adventi időben megrendezett programsorozat.

Leave a Reply