Kollégiumok

Az ELTE kollégiumok összesen nagyjából 3000 hallgató befogadására képesek, ezen kívül a szakkollégiumok nyújtotta lehetőségekkel is élni lehet.
Az alábbi táblázat a legfontosabb adatokat tartalmazza, bővebb információkért és képekért látogass el a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat honlapjára.

Név Cím Telefonszám Díj Befogadó képes Elhelyezés  
DAMI 1071 Bp., Damjanich utca 41-43. +36 (1) 461-3758 12 320 Ft 166 lakóegységekben  
ADK 1146 Bp., Ajtósi Dürer sor 23. +36 1 381-2340 14 650 Ft 256 2 ágyas szobákban  
             
KCSSK 1118 Bp., Dayka Gábor u. 4. +36 1 319-0999 18 320 Ft 1105 2-3 ágyas szobákban  
NFK 1117 Bp., Nándorfejérvári út 13. (36 1) 411 6500/1391 14 650 Ft 100 3 ágyas szobákban  
NUK 1223 Bp., Nagytétényi út 162-164 +36 1 362-2319 16 320 – 18475Ft 550 2-3 ágyas szobákban  
VUK 1141 Bp., Vezér út 112. (36 1) 460-4488 12 320 Ft 303 2-3 ágyas szobákban  
Pável Ágoston Kollégium I., II., III. 9700 Szombathely   11 620 Ft
17 500 Ft
672 2-3 ágyas szobákban  

A Damjanich Utcai Kollégiumban (DUK, ismertebb nevén a Damiban) kerül elhelyezésre a legtöbb gyógypedagógus hallgató.

A kollégium a speciális gyakorló általános iskolával közös épületben van, a gyerekek az 1-3. emeleten tanulnak, a lakóegységek a 4-7. emeleten találhatóak, az A és B épületekben, ahol liftek működnek .

A Dami 170 férőhelye 16 lakóegységben, illetve 4 db kétágyas és 2 db egyágyas szobában oszlik el. Úgy képzelj el egy lakóegységet, mint egy tömbházban egy háromszobás lakást, ahol tízen laknak együtt.

A lakóegységekben van egy nappali, konyha, fürdőszoba és wc, valamint három szoba. A hallgatók számára két TV szoba és egy tanulószoba van kialakítva. A hallgatói klubban videózásra, társasozásra, rendezvények lebonyolítására van lehetőség. Közös konyha és mosókonyha is található a kollégiumban, az udvaron pedig kerti hintaágyak biztosítják a kényelmet és a hangulatos délutánokat/estéket.

Sokan lesztek azonban, akiket más kollégiumokba vesznek majd fel, ebben az esetben sem kell aggódnotok! Minden kollégiumnak megvannak a maga jó és rossz oldalai is, én most inkább az előnyökről mesélek nektek, nehogy elmenjen a kedvetek a kolis élettől.

Az ADK Zuglóban, a városliget mellett található, vagyis a gyönyörű kilátás mellett sok lehetőség van sportolni, sétálni a szabadban. Rengete látványosság, szórakozási lehetőség van a közelben, de fél órán belül nagyjából mindent meg lehet közelíteni Budapest területén.

Az NFK kis férőhelye miatt egészen családias hangulatú, amit színes rendezvényekkel erősítenek meg a Diákbizottság tagjai. A kollégium jól felszerelt, van betonpálya, pingpongasztal, konditerem, biciklitároló, bogrács és tűzrakó hely, hangszerelés.

A KCSSK felújított épület, két két- vagy háromfős szobához tartozik egy fürdőszoba. Sportolni vágyóknak van konditerem, focipálya, kosárpálya. Bulizni vágyóknak pedig büfé és rendezvényterem, ahol sok kari bulit rendeznek, és több nagyszabású rendezvényük is van, mint például a Budaörsi napok.

A KUK-ban rendkívül élénk a közösségi élet, melyről a Diákbizottság gondoskodik. Rendezvényt akár te magad is szervezhetsz, melyhez előbb engedélyt kell kérned. A koliban van konditerem, gépterem, konferenciatermek. A városligettől nem messze található.

A NUK a legmodernebb kollégium mindközül, ugyanis nemrég teljes körű felújításon esett át. A szobákhoz külön fürdőszoba tartozik, és sporteszközökben is jól felszerelt (konditerem, billiárdasztal, csocsóasztal stb.).

A VUK szintén Zuglóban helyezkedik el, nagyon csendes, nyugodt környék. Nem messze található egy sportcentrum, valamint a Rákos-patak melletti futópálya. A koliban van gépterem, konditerem, pingpongasztal, aszfaltpálya. Rendszeresen vannak kisebb-nagyobb rendezvények, de saját használatra is kibérelheted a rendezvénytermet.

Bármelyik koliba is vesznek fel, jó társaságot mindenütt találsz, velük pedig máris kevésbé zavarnak majd a kolis és egyetemi élet esetleges nehézségei.

Felvételi eljárás:

A jelentkezők szociális helyzet alapján felállított rangsor szerint kerülnek be az ELTE kollégiumaiba, az eljárás elektronikusan történik itt:

Neptun-> Ügyintézés-> Kollégiumi jelentkezés

Az elsőévesek kollégiumi felvételije augusztusban történik, a felsőbb éveseké pedig márciusban.

Az aktuális felvételi időszakokról mindig adunk megfelelő tájékoztatást az évfolyamcsoportokban, emellett pedig érdemes követni a KolHÖK honlapját és facebook oldalát.

Felületek, amik fontosak lehetnek:

Itt találhatsz meg bővebb infókat a felvételi rendjéről, szabályairól, kollégiumokról, és aktuális eseményekről.

Naprakész lehetsz a legfrissebb infókkal.

  • KolHÖK e-mailcíme: info@kolhok.elte.hu
    Itt tudod feltenni személyes kérdéseidet.
  • Kollégista gólyák számára létrehozott csoport: ELTE Kollégiumok Gólyái 201… (aktuális évszám)

Itt tudsz kérdéseket feltenni, szobacserét megbeszélni, vagy szobatársat keresni.

  • Kollégiumi csoport: ha bejutottál egy kollégiumba, keress rá facebookon a kollégium nevére, és lépj be a koli csoportjába. Itt sok hasznos infót találsz majd, és kérdéseket is feltehetsz.
  • Bárczi HÖK kollégiumi referens e-mailcíme: kollegium@barczihok.elte.hu
    Ezen a címen Varga Dórát tudod megkeresni, fordulj hozzá bizalommal!

SZAKKOLLÉGIUMOK

Kollégium Cím e-mailcím Karok
Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium 1117 Budapest
Nándorfejérvári út 13.
tarstudkoli@gmail.com Főként TáTK, de vegyes
Bibó István Szakkollégium (BISZK) 1118 Budapest, Ménesi út 12   ÁJK
Bolyai Kollégium (BSZK) 1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13. bok@bolyai.elte.hu TTK
Eötvös József Collegium (EJC) 1118 Budapest, Ménesi út 11-13. titkarsag@eotvos.elte.hu BTK, TTK, IK, TÁTK
Illyés Sándor Szakkollégium (ISSZK) 1117 Budapest Nándorfejérvári út 13. III. emelet info@isszk.elte.hufelveteli@isszk.elte.hu PPK, BGGyK, TÓK

A Bologna rendszerben tömegoktatás problémakörében a szakkollégiumok jelentik az egyik válaszlehetőséget a tehetséggondozás kérdésére a felsőoktatásban. Ezen mozgalom rendkívül régi hagyományokra tekint vissza az ELTE berkein belül.

Egyetemünk öt intézménnyel büszkélkedhet, amelyek közül legalább egy minden karon megtalálható. A tehetséges, különböző tudományterületek iránt elkötelezett fiatalok kezdeményezésére jöttek létre ezek a speciális szervezetek. Legfontosabb céljaik a kutatási lehetőségek biztosítása, plusz ismeretek és kompetenciák nyújtása az érdeklődők számára, emellett olyan inspiráló közegek létrehozása, amely elősegíti a tagok konstruktív együttműködését vagy önálló tevékenységét.

A Bárczin a legfiatalabb szakkollégium, az Illyés Sándor Szakkollégium működik. A Szakkollégium küldetése társadalmilag felelős, interdiszciplináris szemléletű értelmiség nevelése.
Szellemisége három alapvető pilléren nyugszik, melyek a szakmaiság, közéletiség, közösségiség.  A Bárczi mellett a szakkollégium a Pedagógiai és Pszichológiai Kar és Tanító- és Óvóképző Kar hallgatóit toborozza, így is elősegítve a három nagy tudományterület érintkezését, termékeny együttműködését.

További információk az Illyés Szakkoliról: http://isszk.elte.hu/

Bármilyen kollégiumokkal kapcsolatos kérdésben fordulj bizalommal a Bárczi HÖK kollégiumi referenséhez, Varga Dórához.

Elérhetősége: kollegium@barczihok.elte.hu

Leave a Reply