Rendszeres szociális ösztöndíj- GYIK

Kedves Hallgatók!

Lassan lassan hangolódunk a szoctám időszak kezdetére. Annak érdekében, hogy kicsit megkönnyítsük a dolgotokat elkészítettük a Szoctám- Gyakran Ismételt Kérdéseket. Kérünk titeket, hogyha valami kérdésetek felmerül, akkor pörgessétek át az oldalt, hátha fellelitek itt a választ. Ha azonban ennél specifikusabb kérdésetek van, akkor keressetek/kérdezzetek bátran a szocialis@barczihok.elte.hu email címen! (a GYIK folyamatosan updatelve lesz)

SZOCTÁM- GYIK

 1.       Az önkormányzati igazolás kiváltható azzal, ha a lakcímkártyákat feltöltöm? – Nem, nem váltható ki. Az önkormányzati igazoláson szerepel, hogy hányan éltek az adott lakcímen, ez pedig a lakcímkártyákból nem derül ki.
 2. Az önkormányzati igazolást a hiánypótlási időszakban is fel lehet tölteni? Nem, ez az egyetlen igazolás, amit a rendes pályázási időszakban kell feltölteni, a hiánypótlásnál már nem lehet.
 3.       Ha az önkormányzat olyan igazolást ad az egyháztartásban élőkről, amelyen nem szerepelnek a lakók nevei, csak az, hogy hány fő él ott, akkor az is megfelelő? – Ebben az esetben szoktuk kérni a lakcímkártyák feltöltését (az önkormányzatit is!), hogy tudjuk, tényleg azok a személyek élnek ott, akiknek az adatai meg vannak adva.
 4.    Mit jelent az, hogy valaki A vagy B kategóriás? – A kategória azt jelenti, hogy ha az adott hallgató eléri az adott féléves ponthatárt, azaz részesül szociális ösztöndíjban, akkor van egy meghatározott minimum összeg, amit meg kell kapnia. Ez „B” kategória esetében 11.900 Ft,  „A” kategória esetében 23.900 Ft. A különböző pontszámokhoz tartoznak ún. „pontpénzek”, ami természetesen változó lehet a félévekben. Ha a hallgató által elért pontszám pontpénze meghaladja a kötelező összeget (11.900/23.900), akkor kiegészül annyival, hogy egyenlő legyen a pontpénzzel. Például: Ha a szociális ösztöndíj ponthatára 19 pont, és a 19 ponthoz tartozó pontpénz 14.000 Ft, akkor:  1. Kati „A” kategóriás és 19 pontja van, tehát megkapja a 23.900 Ft-ot.  2. Béla „B” kategóriás 19 pontja van, Bélának kötelezően meg kell kapnia 11.900 Ft-ot, ez kiegészül, mivel 19 pontra 14.000 Ft jár, így Béla 14.000 Ft-ot kap.
 5.    Ha „A” vagy „B” kategóriás vagyok, akkor biztos, hogy kapni fogok szoctámot? Nem, csak akkor jár az ösztöndíj, ha a hallgató eléri a félévben meghatározott ponthatárt.
 6.       Mennyi lesz az idei ponthatár? – Ezt nem tudhatjuk előre, függ a pályázók számától, illetve a nekik megítélt pontszámoktól, valamint az aktuális félévben rendelkezésünkre álló keretösszegtől.
 7.       Ha nem vagyok „kategóriás”, attól még pályázhatok szoctámra? –Igen, pályázhatsz, amennyiben nappali tagozatos és állami ösztöndíjas képzésben (régebbi rendszer: államilag támogatott) veszel részt.  A kategória, csak azt biztosítja, ha az illető eléri az adott féléves ponthatárt, akkor egy bizonyos fix összeget meg kell kapnia. Aki nem kategóriás is elérheti a ponthatárt, a pontszáma arányában részesül támogatásban.
 8.       Kire vonatkozik a lakhatásnál a „bejáró”?- Olyan hallgató, aki nap mint nap nem Budapestről jár be az egyetemre, és ezt érvényes bérlettel is tudja igazolni. Például Bicskéről, Érdről stb. településekről jár be.
 9.       Őstermelő az eltartóm, hogyan tudom igazolni/kiszámolni a havi jövedelmét, ha a NAV igazoláson 0 Ft szerepel?– Ebben az esetben tölts fel a jövedelmekről valamint a kiadásokról igazolást (pl: havi/negyedéves elszámolás), a jövedelmet úgy számítsátok ki, hogy az adott időszakra vonatkozóan a jövedelemből kivonjátok a kiadásokat, ezt pedig leosztjátok a figyelembevett hónapok számával. Erről a kalkulációról is töltsetek fel egy dokumentumot! Természetesen az őstermelői igazolványt is szükséges csatolni.
 10.   Miért kell feltöltenem a családi pótlékot, ha az nem számít bele az egy főre jutó jövedelembe? – Leginkább azért van rá szükség, hogy lássuk, miből tud a család megélni, ez különösen fontos nagyon alacsony egy főre jutó jövedelem esetén.
 11.   A diákmunkából szerzett bevételem beleszámít az egy főre jutó jövedelembe? –Igen, ha nagyon alacsony az egy főre jutó jövedelmetek/ öneltartó vagy, akkor mindenképpen fel kell tünteni az összes bevételt, köztük a diákmunkát is. A jövedelem igazolás szólhat az előző hónapról, vagy az előző három hónap átlagát tünteted fel jövedelemként.
 12.   Az árvaellátás beleszámít az egy főre jutó jövedelembe? – Nem, ezt az egyéb jövedelmeknél tüntesd fel. Az özvegyi nyugdíj viszont beleszámít.
 13.   Ha kapok valamilyen ösztöndíjat (szociális/tanulmányi) azt fel kell tüntetnem a jövedelmeimnél? Az egy főre jutó jövedelembe nem számítjuk bele az ösztöndíjakat, azonban az egyéb jövedelmeknél célszerű feltüntetned.
 14.   A jövedelmeket bruttóban vagy nettóban kell megadni?- Nettóban! Figyeljetek arra is, hogy a jövedelmet számként adjátok meg, azaz ne írjátok a végére, hogy Ft, ne legyen ponttal/szóközzel tagolva! (pl: 100 000 / 100.000/ 100 000 Ft, a helyes: 100000)
 15.   Ha befotózom az igazolásokat azt is elfogadjátok? – Igen, de csak akkor, ha jó minőségű a kép, és minden jól olvasható rajta.
 16.   Hol tudok utánanézni, hogy betegségem számítható-e tartós betegségnek? Az 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendeletben (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC)
 17.  Hol tudok utánanézni, hogy mire hány pont jár? A barczihok.elte.hu oldalon a rendszeres szociális ösztöndíj fülön belül megtalálod a feltöltött pontrendszert.
 18. A pályázáshoz kell kérnem hallgatói jogviszonyigazolást?– Neked nem kell kérned igazolást, hiszen eleve Neptun felületen keresztül pályázol, amit csak aktív jogviszonnyal tudsz megtenni.
 19. Mindenkiről kell nyilatkoznom, aki szerepel az önkormányzati igazoláson? Igen, mindenkiről nyilatkozni kell! Ha az illető öneltartó, akkor azt a tájékoztatóban leírt igazolások segítségével tudod igazolni, ugyanez igaz a külön élő szülőre/ családtagra is.
 20. Ha javításra visszaküldték a pályázatom, hogyan tudom javítani, illetve hol látom a hibát? – Az Ügyintézés/ kérvények menün belül a leadott kérvények fülre kell rámenned. Itt láthatod leadott pályázatodat. Javítani úgy tudod, hogy a plusz jelre kattintva a javítás opciót választod.

 

Leave a Reply