Neptun üzenet: hallgatóknak az elektronikus anyagokról

 “Tisztelt Hallgatók!
A hibrid oktatás során minden oktatónk és oktatást segítő munkatársunk mindent megtesz, hogy Önök továbbra is a korábbi magas színvonalon, közvetlenül az oktatóktól juthassanak hozzá a korszerű gyógypedagógiai ismeretekhez. A sok elektronikus tananyag azonban számtalan adatvédelmi és szerzői jogvédelmi kérdést is felvet, és ezek elkerülése érdekében számítunk az Önök együttműködésére.
Az oktatók által Önökhöz Moodle-n, Teams-en, Canvason, vagy emailben eljuttatott tananyagok (ppt-k, segédanyagok, filmek) olyan szellemi termékek, melyek az Önök felkészülését segítik, de azokat tovább osztani semmilyen felületen és csatornán nem szabad.
A Teams felületen közvetített előadást, szemináriumot kizárólag az oktató rögzítheti a Teams-en (nem érdemes próbálkozni sem, mivel a Teams-en azonnal látszik, hogy ha valaki más elindítja a felvételt). A Teams felületen rögzített előadás, szeminárium felvételének további sorsáról, felhasználásról kizárólag az oktató jogosult intézkedni (például letölti és a Moodle felületen keresztül az általa meghatározott ideig hozzáférhetővé teszi). Kérjük, hogy a Teams felületen ott maradt felvételt ne töltse le senki, és főleg tilos azt bármilyen közösségi felületen közzétenni  (zárt FB csoportban sem osztható)– ha bármilyen ilyen jellegű megosztás történik, az komolyan sérti az oktatók személyiségi jogait. A rögzített előadások az oktatók tulajdonát képezik, a hozzájárulásuk nélkül nem használhatók fel semmilyen célra.
Mindemellett az oktatóknak nem kötelező felvételt készíteniük, mivel a jelenléti órákon elegendő, ha a Teams-en keresztül biztosítják a távollévő hallgatóknak is az órán való részvételt. A felvétel egy nagyon gáláns plusz szolgáltatás munkatársaink részéről a hibrid órákon, ezért kérem szépen, hogy senki ne éljen vissza vele. Mindez természetesen igaz a nem valós idejű online kurzusokhoz kapcsolódó felvételekre is (hangos PPT, képernyővideó, stb.).
A jelenléti, távolléti és/vagy hibrid órákról, konzultációkról bármilyen egyéb kép- és hangfelvételt sem szabad készíteni (erre csak az SHST regisztrált hallgatók jogosultak, akik szintén csak saját tanulásuk támogatására használhatják fel azokat a felvételeket).
Kérem az oktatás tisztaságának megőrzése és munkatársaink személyiségi jogainak védelme érdekében a fentiek betartását. A hibrid oktatás tisztasága a bizalmon (is) alapul. Mi bízunk Önökben!
Az oktatók a félév során a Neptunon, a Moodle és a Teams felületen keresztül fognak Önökkel kommunikálni. A Teams felületen történő eseményekről Önök csak a …@student.elte.hu címükön keresztül fognak értesülni. Ezeket a leveleket a rendszer az ELTE-s Microsoft Outlook levelezőrendszerbe küldi, és onnan NEM továbbítja az Önök elsődleges (pl. gmail-es címére). Ha az oktató beütemez egy órát a Teamsen, tananyagot tölt fel, vagy feladatot ad, akkor Önök csak akkor fognak erről értesülni, ha nézik az ELTE-s email-címükhöz tartozó Outlook levelező fiókjukat is. Érdemes az Outlook asztali vagy mobiltelefonos applikációját a gépükre, telefonjukra telepíteni, így látni fogják, ha oda üzenet érkezik, és nem maradnak le semmiről.
Köszönettel és üdvözlettel:
Dr. Márkus Eszter
oktatási ügyek dékánhelyettese “

Leave a Reply